Selasa, 8 Julai 2014

MANA MAK ?

Teks : Zuriati Zubir
Foto : Carian Google


Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum wmt.

Satu perkongsian. Baca dan renungkanlah, di manakah ibu kita di hati kita ?


Jam 6:30 petang. Mak berdiri di depan pintu. Wajah mak kelihatan resah. Mak tunggu adik bongsu balik dari sekolah agama. Ayah baru balik dari sawah. Ayah tanya mak, "Along mana?" Mak jawab, "ada di dapur tolong siapkan makan". Ayah tanya mak lagi, "Angah mana ?" Mak jawab, "Angah mandi, baru balik main bola". Ayah tanya mak, "Ateh mana ?" Mak jawab, "Ateh, Kak Cik tengok tv dengan Alang di dalam". Ayah tanya lagi, "Adik dah balik?" Mak jawab, "Belum. Patutnya dah balik. Basikal adik rosak kot. Kejap lagi kalau tak balik juga jom kita pergi cari adik".

Mak jawab soalan ayah dengan penuh yakin.Tiap-tiap hari ayah tanya soalan yang sama. Mak jawab penuh perhatian. Mak ambil berat di mana anak-anak mak dan bagaimana keadaan anak-anak mak setiap masa dan setiap ketika.

Dua puluh tahun kemudian. Jam 6:30 petang. 

Ayah balik ke rumah. Baju ayah basah. Hujan turun sejak tengahari. Ayah tanya Along, "mana mak?" Along sedang membelek-belek baju barunya. Along jawab, "tak tahu." Ayah tanya Angah, "mana mak?" Angah menonton tv. Angah jawab, "mana Angah tahu." Ayah tanya Ateh, "mana mak?" Ayah menunggu lama jawapan dari Ateh yang asyik membaca majalah. Ayah tanya Ateh lagi, "mana mak?" Ateh menjawab, "entah". Ateh terus membaca majalah tanpa menoleh kepada ayah. Ayah tanya Alang, "mana mak?" Alang tidak jawab. Alang hanya menggoncang bahu tanda tidak tahu.

Ayah tidak mahu tanya Kak Cik dan Adik yang sedang melayan Facebook. Ayah tahu yang ayah tidak akan dapat jawapan yang ayah mahu. 

Tidak ada siapa tahu di mana mak. Tidak ada siapa merasa ingin tahu di mana mak. Mata dan hati anak-anak mak tidak pada mak. Hanya mata dan hati ayah yang mencari-cari di mana mak. Tidak ada anak-anak mak yang tahu setiap kali ayah bertanya, "mana mak?".

Tiba-tiba adik bongsu bersuara, "mak ni dah senja-senja pun merayap lagi. Tak reti nak balik!"

Tersentap hati ayah mendengar kata-kata adik. Dulu anak-anak mak akan berlari mendakap mak apabila balik dari sekolah. Mereka akan tanya, "mana mak ?" apabila mak tidak menunggu mereka di depan pintu.

Mereka akan tanya, "mana mak?" apabila dapat nombor satu dalam peperiksaan di sekolah atau kaki melecet main bola di padang sekolah. Mak resah apabila anak-anak mak lambat balik. Mak mahu tahu di mana semua anak-anaknya berada setiap waktu dan setiap ketika.

Sekarang anak-anak sudah besar. Sudah lama anak-anak mak tidak bertanya, "mana mak?". Semakin anak-anak mak besar, soalan "mana mak?" semakin hilang dari bibir anak-anak mak.

Ayah berdiri di depan pintu menunggu mak. Ayah resah menunggu mak kerana sudah senja sebegini mak masih belum balik. Ayah risau kerana sejak akhir-akhir ini mak selalu mengadu sakit lutut.

Dari jauh kelihatan sosok mak berjalan memakai payung yang sudah uzur. Besi-besi payung tercacak keluar dari kainnya. Hujan masih belum berhenti. Mak menjinjit dua bungkusan plastik. Sudah kebiasaan bagi mak, mak akan bawa sesuatu untuk  anak-anak mak apabila pulang daripada berjalan.

Sampai di halaman rumah mak berhenti di hadapan deretan kereta anak-anak mak. Mak buangkan daun-daun yang mengotori kereta anak-anak mak. Mak usap bahagian depan kereta Ateh perlahan-lahan. Mak rasakan seperti mengusap kepala Ateh waktu Ateh kecil. Mak senyum. Kedua bibir mak diketap rapat. Senyum tertahan, hanya ayah yang faham. Sekarang mak tidak dapat lagi merasa mengusap kepala anak-anak seperti masa anak-anak mak kecil dahulu. Mereka sudah besar. Mak takut anak mak akan menepis tangan mak  kalau mak lakukannya. 

Lima buah kereta milik anak-anak mak berbaris megah. Kereta Ateh paling gah. Mak tak tahupun apa kehebatan kereta Ateh itu. Mak cuma suka warnanya. Kereta warna merah bata, warna kesukaan mak. Mak belum merasa naik kereta anak mak yang ini.

Baju mak basah kena hujan. Ayah tutupkan payung mak. Mak beri salam. Salam mak tidak berjawab, terketar-ketar lutut mak melangkah anak tangga. Ayah pimpin mak masuk ke dalam rumah. Lutut mak sakit lagi.

Mak letakkan bungkusan di atas meja. Sebungkus rebung dan sebungkus kuih koci pemberian Mak Uda untuk anak-anak mak. Mak Uda tahu anak-anak mak suka makan kuih koci dan mak malu untuk meminta bawa balik kuih koci. Namun raut wajah mak sudah cukup membuat Mak Uda faham.

Semasa menerima bungkusan kuih koci dari Mak Uda tadi , mak sempat berkata kepada Mak Uda, "Wah berebutlah budak-budak tu nanti nampak kuih koci kamu ni".

Sekurang-kurangnya itulah bayangan mak. Mak bayangkan anak-anak mak sedang gembira menikmati kuih koci sebagaimana masa anak-anak mak kecil dulu. Mereka berebut dan mak jadi hakim pembuat keputusan muktamad. Seringkali mak akan beri bahagian mak supaya anak-anak mak puas makan. Bayangan itu sering singgah di kepala mak.

Ayah suruh mak tukar baju. Ayah iring mak ke dapur. Mak ajak anak-anak mak makan kuih koci. Tidak seorang pun yang menoleh kepada mak. Mata dan hati anak-anak mak sudah bukan pada mak lagi.

Mak hanya tunduk, akur dengan keadaan.

Ayah tahu mak sudah tidak boleh mengharapkan anak -anak melompat-lompat gembira dan berlari mendakapnya seperti dulu.

Ayah temankan mak makan. Mak menyuap nasi perlahan-lahan, masih mengharapkan anak-anak mak akan makan bersama. Setiap hari mak berharap begitu. Hanya ayah yang duduk bersama mak di meja makan setiap malam.

Ayah tahu mak penat sebab berjalan jauh. Siang tadi mak pergi ke rumah Mak Uda di kampung seberang untuk mencari rebung. Mak hendak masak rebung masak lemak cili api dengan ikan masin kesukaan anak-anak mak. 

Ayah tanya mak kenapa mak tidak telefon suruh anak-anak jemput. Mak jawab, "Saya dah suruh Uda telefon budak-budak ni tadi. Tapi Uda kata semua tak berangkat."

Mak minta Mak Uda telefon anak-anak mak yang mak tak boleh berjalan balik sebab hujan. Lutut mak akan sakit kalau sejuk. Ada sedikit harapan di hati mak agar salah seorang anak-anak mak akan menjemput mak dengan kereta. Mak teringin kalau Ateh yang datang menjemput mak dengan kereta barunya. Tidak ada siapa yang datang jemput mak.

Mak tahu anak-anak mak tidak sedar telefon berbunyi. Mak ingat kata-kata ayah, " Kita tak usah susahkan anak-anak. Selagi kita mampu kita buat saja sendiri apa-apa pun. Mereka ada kehidupan masing-masing. Tak payah sedih-sedih. Maafkan sajalah anak-anak kita. Tak apalah kalau tak merasa menaiki kereta mereka sekarang. Nanti kalau kita mati kita masih ada peluang merasa anak-anak kita kat bahu mereka."

Mak faham buah hati mak semua sudah besar. Along dan Angah sudah beristeri. Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik masing-masing sudah punya buah hati sendiri yang sudah mengambil tempat mak di hati anak-anak mak.

Pada suapan terakhir, setitik air mata mak jatuh ke pinggan. kuih koci masih belum diusik oleh anak-anak mak.

Beberapa tahun kemudian Mak Uda tanya Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "mana mak?"  Hanya Adik yang jawab, "mak dah taka ada." Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik tidak sempat melihat mak waktu mak sakit.

Kini mak sudah berada di sisi Tuhannya bukan di sisi anak-anak mak lagi.

Dalam esakan tangis, Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik menerpa kubur mak. Hanya batu nisan yang berdiri terpacak. Batu nisan mak tidak boleh berdiri bersuara. Batu nisan tidak ada tangan macam tangan mak yang selalu memeluk erat anak-anaknya apabila anak-anak datang menerpa mak semasa anak-anak mak kecil  dulu.

Mak pergi semasa Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik berada jauh di bandar. Kata Along, Angah, Ateh, Alang, kak Cik dan Adik mereka tidak dengar handphone berbunyi semasa ayah telefon untuk beritahu mak sakit tenat.

Mak faham, mata dan telinga anak-anak mak adalah untuk orang lain bukan untuk mak.

Hati anak-anak mak bukan milik mak lagi. Hanya hati mak yang tidak pernah diberikan kepada sesiapa, hanya untuk anak-anak mak..

Mak tidak sempat merasa di angkat di atas bahu anak-anak mak. Hanya bahu ayah yang sempat mengangkat jenazah mak dalam hujan renyai.

Ayah sedih sebab tiada lagi suara mak yang akan menjawab soalan ayah.

"Mana Along?", "Mana Angah?", "Mana Ateh?", "Mana Alang?", "Mana Kak Cik?" atau "Mana Adik?". Hanya mak saja yang rajin menjawab soalan ayah itu dan jawapan mak memang tidak pernah silap. Mak sentiasa yakin dengan jawapannya sebab mak ambil tahu di mana anak-anaknya berada pada setiap waktu dan setiap ketika. Anak-anak mak sentiasa di hati mak tetapi hati anak-anak mak ada orang lain yang mengisinya.

Ayah sedih. Di tepi kubur mak, ayah bermonolog sendiri, "Mulai hari ini tidak perlu bertanya lagi kepada Along, Angah, Ateh, Alang, Kak Cik dan Adik, "Mana mak?".

Kereta merah Ateh bergerak perlahan membawa ayah pulang. Along, Angah, Alang dan Adik mengikut dari belakang.  Hati ayah hancur teringat hajat mak untuk naik kereta merah Ateh tidak kesampaian. Ayah terbayang kata-kata mak malam itu, "Cantiknya kereta Ateh, kan bang? Besok-besok Ateh bawalah kita jalan-jalan kat Kuala lumpur tu. Saya akan buat kuih koci buat bekal...."

"Ayah, ayah....bangun." Suara Ateh memanggil ayah. Ayah pengsan sewaktu turun dari kereta Ateh. 

Terketar-ketar ayah bersuara, "mana mak?".

Ayah tidak mampu berhenti menanya soalan itu. Sudah sepuluh tahun mak pergi namun soalan "mana mak?" masih sering keluar dari mulut ayah  sehingga ke akhir usia.


KETAHUILAH SEMUA 4 PERKARA BERIKUT JIKA DI PANDANG SAHAJA KITA AKAN MENDAPAT PAHALA :

Diterangkan dalam sebuah Hadis Rasulullah saw. Hanya dengan memandang empat perkara ini iaitu :
1. Wajah ibubapa
2. Al-Quran
3. Lautan
4. Ka'abah

kita sudah mendapat pahala. Hanya dengan memandang empat perkara ini termasuklah wajah ibu, wajah bapa pun dikira ibadah. Pandanglah wajah ibu dan bapa kita yang telah tua dengan pandangan kasih dan sayang, bukan pandagan sinis, geram, dendam, benci dan meluat.

Daripada Aisyah bahawa Rasulullah bersabda: “Melihat pada tiga perkara adalah ibadah. Melihat wajah ibu bapa, melihat al-Quran dan melihat lautan.” - (Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan “Melihat Ka’abah”. (Riwayat Abu Daud).

Bilakah kali terakhir anda menghubungi ibu dan bapa ? bilakah kali terakhir anda memandang wajah ibubapa dengan penuh kasih dan sayang...?

"Erti hidup pada memberi"

Salam Ramadhan Kareem.
--------------------------------------------------------------------------------------------------

Pendaftaran setiap hari di Akademi Bekerja di Rumah. Bergabung bersama 750 blog.
Pilih mana-mana kelas/servis di bawah:

1. Kelas asas blog dan penulisan - online & offline
2. Kelas asas blog, fanpage dan mula bisnes} - online & offline
3. Kelas Asas Blog dan Penulisan Kreatif
4. Kelas beriklan mudah.my
5. Kelas urus akaun wahm/soho, boleh pilih mana-mana kategori berikut, 2 trainer kewangan/akaun bertugas
-bengkel akaun sehari
-kelas akaun online - 19 Julai 2014, lokasi : Shah Alam.
-personal coahing 

 6. Pendaftaran pengurus online akademi
7. Kelas belajar borong telekung solat
8. Beriklan dengan kami di sini http://sohodirectory.blogspot.com/
9. Tempahan blog bisnes--> 3-5 hari siap
10. Kenali kami, baca lagi tentang akademi di sini ya http://akademibekerjadirumah.blogspot.com/

Untuk info tentang kelas-kelas online klik sini

Pakej Kelas Online
 
Bila sudah sedia, boleh hubungi saya.
 
Zuriati Zubir
email : zuriatizubir@gmail.com
Whatsapp/sms : 019-936 7898

Tiada ulasan:

Catat Ulasan