Khamis, 9 Oktober 2014

PUDING ROTI BERLAUK PERIUK AJAIB

Teks : Zuriati Zubir
Foto : Koleksi sendiri
Rujukan : Resepimyriz Rizmohd



Bismillahirrahmanirrahim


Assalamualaikum wmt.

Agak lama saya menyepi dari menulis di blog saya ini. Rasanya tidak perlu saya memberikan sebarang penjelasan, yang penting perkongsian apa dari saya pada hari ini?

Hari ini saya ingin berkongsi lagi tentang masakan yang mudah, ringkas dan lazat. Oh ya, sudah pasti dengan menggunakan periuk ajaib saya. Hari ini saya akan berkongsi resepi Puding Roti Berlauk. 



Baiklah, bahan-bahan yang diperlukan :

Bahan dasar roti

8 keping roti - potong 4 
# 2 cawan susu segar
# 1 biji telur
# 1 sudu besar tepung gandum
# sedikit garam
Gaul rata bahan-bahan bertanda # di dalam satu bekas terlebih dahulu.


Bahan inti

1 tin cendawan butang (cendawan dalam tin) - hiriskan
1/4 biji lada benggala (capsicum) merah & hijau - hiriskan
1 labu bawang besar - potong dadu
1 ulas bawang putih - cincang
100 gm daging ayam potong dadu/ daging cincang
sedikit keju mozarella (untuk ditaburkan di bahagian atas puding)
minyak dan garam secukup rasa


Cara memasak :

1. Tekan butang 'stir/fry', kemudian tekan butang 'ON'. 
2. Panaskan minyak (jangan terlalu banyak). Tumiskan bawang dan masukkan ayam/ daging. Masak sehingga naik bau.
3. Masukkan hirisan cendawan dan lada benggala. Masukkan garam (seenak rasa). Masakkan sebentar.
4. Kemudian tekan butang 'OFF'. Keluarkan inti dari periuk dan letakkan ke dalam tapis untuk menyejatkan air dari inti yang dimasak tadi.
5. Susunkan roti yang telah dipotong empat tadi ke dalam periuk. (tidak perlu membasuh periuk, memadai hanya dilap bahagian dalamnya. Sisa masakan tadi tidak melekat di dasar periuk).
6. Masukkan bahan bertanda #. Tekan-tekankan sedikit roti tadi supaya lapisan roti terendam di dalam campuran bahan-bahan bertanda #. 
7. Letakkan inti yang telah dimasak tadi di atas lapisan roti. 
8. Akhir sekali, taburkan keju mozarella ke atas inti tadi. 
9. Tutupkan penutup periuk dan halakan tombol ke 'steam'. Tetapkan butang 'steam' pada tempoh 20 minit dan tekan butang 'ON'. Setelah masak, tekan butang 'OFF'.
10. Biarkan puding sejuk sedikit sebelum dikeluarkan dari periuk. 





Anda boleh menikmati puding berlauk ini bersama sos cili atau sambal berlada seperti sambal nasi ayam.


Selamat mencuba.


Salam penuh kasih sayang.


"Erti hidup pada memberi".


Tiada ulasan:

Catat Ulasan